J. G. Ballard. Autòpsia del nou mil·lenni // CRASH

Us recomano aquesta exposició que a mi també m'han recomanat. Jo encara no l'he anada a veure, per tant només us traspasso el que posa a la web del CCCB. Això sí, ja he vist el catàleg i m'ha picat molt la curiositat per anar-hi. Espero que si algú l'ha anada a veure també en pugui dir alguna cosa. Aquí ho teniu:

Capaç de desxifrar les claus d'un present visionari, J.G. Ballard ha considerat un futur de piscines buides, motels abandonats, belles catàstrofes, perversions insospitades i arquitectures asèptiques, que, en bona mesura, ja és el nostre present. A les seves mans, el futur de la humanitat ha adquirit la forma d'un cos mort, del qual no ha deixat d'analitzar de manera obsessiva traumatismes i patologies. En el seu dia va dir que l'únic futur que li interessava eren els pròxims cinc minuts. Els nostres rellotges indiquen que aquests cinc minuts ja han passat.

Aquesta exposició vol ser un recorregut a través de l'univers creatiu de Ballard: els seus temps i les seves obsessions, la seva dissecció de les claus secretes de la contemporaneïtat, les petjades de la seva trajectòria vital en la seva obra de ficció, els seus referents artístics i literaris i les seves intuïcions precises i desencantades d'una vida futura regida pels conceptes de l'antiutopia asèptica i la catàstrofe.

L'obra de Ballard és encara un discurs obert que pot deparar moltes revelacions als seus lectors, i al mateix temps continua oberta la seva capacitat d'il·luminar el curs del nostre futur. Autor d'una gran influència en posteriors generacions de creadors de totes les disciplines -del cinema fantàstic a la música industrial-, Ballard és autor, entre moltes altres, de les obres L'imperi del sol i Crash, que han estat portades al cinema per Spielberg i per David Cronenberg, respectivament.

Per introduir el visitant en l'univers ballardià l'exposició recorre a suports molt diversos: instal·lacions escenogràfiques, instal·lacions audiovisuals, la biblioteca completa de Ballard, obres d'artistes ballardians i documentació diversa.

L'exposició s'acaba el 2 de novembre.

_____________________________________________________


CRASH
I ja que està relacionada amb aquest autor, us recomano especialment la pel·lícula "Crash" de David Cronenberg (2004) premiada amb l'Oscar a la millor pel·lícula.
És molt interessant per comprovar els canvis socials que estem visquent actualment i adonar-nos de com els estereotips i prejudicis sobre immigració funcionen en el dia a dia de les persones i no es poden obviar. Planteja temes realment actuals com el multiculturalisme, les relacions conflictives entre cultures i la relativitat a l'hora de jutjar les persones (un personatge pot ser molt bo en un context i en canvi ser odiós en un altre). Ofereix una visió molt crítica de la societat nord-americana, però en la que podem trobar paral·lelismes amb el nostre entorn més proper.



berta:)

1 comentaris:

Anònim ha dit...
on

oK, Berta.

Intentaré anar a l'expo. Buscaré la pel·lícula. Ja miraré de fer un comentari en aquest mateix post.

Gràcies per la info!!!