MANIFEST PER L’EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA A L’ESO I EL BATXILLERAT


Març de 2007

Des de l’aplicació de la LOGSE a Catalunya, l’Educació Visual i Plàstica ha tingut un paper en el sistema educatiu complementari. Contràriament a aquesta concepció, l’educació Visual i Plàstica, i Artística en general, és defensada per la comunitat educativa Internacional i recomanada per la UNESCO pel seu paper important que la configura com a àrea educativa bàsica i instrumental.


Des de l’aplicació de la LOGSE els alumnes de Catalunya han patit una temporització discontínua, un espai horari educatiu mínim, l’absència de dotacions, recursos i suports d’atenció a les diversitats com ara grups reduïts i/o desdoblaments.


Des de l’aplicació de la LOGSE a Catalunya, aplicada aquesta de manera diferent que a la resta de l’Estat, els departaments didàctics petits han patit negativament, degut a la seva des-protecció per part de l’Administració Educativa, la reestructuració dels sistemes educatius i la dels propis centres pel que fa a la pèrdua d’espai educatiu i de nombre de professionals que s’hi dediquen.


És en aquest moment de desenvolupament de la LOE a Catalunya que el Departament d’Educació ha de dignificar d’una vegada per totes l’educació artística bàsica i l’exercici de la professió docent d’aquesta àrea pel que fa a l’educació primària i secundària en benefici dels nois i noies catalanes i per extensió de la societat catalana, la qual gaudeix d’una tradició i també activitat cultural i artística que no es veu suficientment integrada en l’actual sistema educatiu.


Ni una hora menys d’Educació Visual i Plàstica al sistema educatiu català.



REIVINDICACIONS


Per la asegurar l’educació artística imprescindible de l’alumnat de secundària de Catalunya reivindiquem els següents punts:


1. Que en l’actual desenvolupament català de la LOE, es consideri el suficient espai educatiu artístic i visual:

A. Continguts suficients i necessàris.

B. Temporització horària el més continuada possible i amb un nombre d’hores suficient i equilibrat respecte de les àrees més ben representades. Per a l’educació visual i Plàstica d’ESO demanem:

· Que s’augmentin les hores marcades en el decret de mínims del MEC i que no quedi en menys de 3 hores setmanals en els cursos 2n i 3r d’ESO.

· La obligació dels centres d’ofertar al menys una optativa en els tres primers cursos d’ESO.

· 4t. Curs d’ESO: L’assignatura de quart curs d’ESO ha de tenir un caire no només formatiu, si no també orientador. Cal doncs garantir per llei un mínim de tres hores setmanals, la seva oferta obligada emmarcada en vàries línies educatives, i sense possibilitat de ser rebaixades pels centres.


2. Que s’apliquin mesures de suport i recursos al professorat d’educació secundària com són els desdoblaments i/o grups reduïts per tal d’educar correctament atenent les diversitats.

3. Que s’equipin els centres d’educació infantil, primària i secundària de Catalunya amb dotacions materials suficients tant tradicionals com de noves tecnologies.

4. Millorar el paper global que ha de tenir en el centre educatiu i el seu entorn l’educació artística.

5. Que es defensi davant el Ministeri el manteniment de l’assignatura de Dibuix Tècnic I i II dels Batxillerats tal qual és ara, evitant la reducció de continguts i també horària.

6. Que es promocioni el Batxillerat de modalitat d’arts i s’imparteixi en la majoria dels centres catalans, com a opció de futur àmplia.

7. Que es fomentin els programes de formació permanent i continuada i que es treballi per crear l’especialitat a l’educació primària.


Junta de Govern del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts

i Professors de Dibuix de Catalunya. Comissió d’Educació.


____________________________________________________________________________


CONCENTRACIÓ

28 de Març: 16,30 h. Departament d'Educació.

Via Augusta, 202-226, Barcelona

El Col·legi de Doctors i Llicenciat i Professors de Dibuix de Catalunya amb el suport dels sindicats USTEC-STEs, FETE-UGT, CCOO, ASPEPC, CGT I AMES, convoca una concentració davant de la porta de la seu central del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya el proper dia 28 de Març a les 16, 30 h. per reivindicar millores a l'Educació Visual i Plàstica. Es farà la lectura del Manifest i s'entregaran les reivindicacions al Conseller.

RECOLLIDA DE SIGNATURES

ESO: OMPLE EL DOCUMENT del web I ENVIA'L A :

infoweb@colbacat.cat.

SIGNA PEL DIBUIX TÈCNIC DELS BATXILLERATS A:

http://www.colbacat.cat.

COL·LEGI DE DOCTORS I LLICENCIATS EN BELLES ARTS I PROFESSORS DE
DIBUIX DE CATALUNYA
(COLBACAT)

C/ diputació, 294 2n 2a
08009 Barcelona
Telf. 93 317 96 84 - Fax 93 302 21 67

Correus electrònics:

colbacat@colbacat.cat
colbacat@mac.com

Web:

http://www.colbacat.cat

_________________________________________________________


He pensat que potser us interessaria aquesta informació.

Que vagi molt bé!


berta:)


1 comentaris:

Artístics ha dit...
on

Gràcies Berta!

Ja he tramés la meva signatura.

Tan de bo aconseguim dignificar aquestes matèries que tant ens agraden i que personalment considero imprescindibles per a la formació de les persones.

Ismael

PD: Ja trobava a faltar una entrada teva! a veure si t'animés més sovint ;)