Henry Moore al Caixafòrum. Curs 2006-07

VISITA AL CAIXAFÒRUM
Henry Moore

El dijous 28 d’octubre els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat artístic van visitar, al Caixafòrum, una exposició retrospectiva que es feia sobre l’escultor britànic Henry Moore (1898-1986).

Va ser un dia molt enriquidor. Els alumnes havien treballat prèviament l’artista a l’aula (a través d’un power point), i sabien que d’aquella visita se’n derivarien un seguit d’activitats en la matèria de Volum i, posteriorment, en la matèria de Dibuix artístic. La contemplació de l’art en directe és una experiència que no es pot explicar a través d’imatges o paraules.

L’exposició, que ocupava una bona part de l’edifici, tenia en compte totes les facetes de l’artista: des de dibuixos realitzats en la seva època d’estudiant, passant per les primeres escultures, amb un marcat caire primitiu, fins a les peces més monumentals, on la figura de la dona jacent i la maternitat constitueixen l’eix principal de la seva recerca, sense oblidar les troballes atzaroses en forma de troncs, ossos i altres elements naturals que fa en la natura i també un documental en què el mateix artista parla de la seva concepció de l’art.

Després, a l’escola, hem treballat sobre la base d’aquesta exposició. De ben segur que heu vist el muntatge que hem dut a terme al vestíbul de l’escola amb els resultats obtinguts de les diferents activitats. Des de Volum, la proposta era crear una figura reclinada a la manera de Henry Moore, però sense ser Henry Moore; això vol dir que els alumnes havien d’intentar crear una escultura que mantingués les característiques pròpies del treball de Moore però que, alhora, mostrés la personalitat de l’alumne, la seva manera de fer, la seva intenció. Hem treballat amb guix per crear una forma més o menys orgànica (vam usar preservatius!!!); posteriorment, hem efectuat un treball a partir de la tècnica de la talla (amb bisturís, cúters, llimes i trepants), i, finalment, hem situat les talles damunt d’un pedestal i les hem il·luminat per fer-nos una idea del resultat.

D’altra banda, a la matèria de Dibuix artístic es van proposar diverses activitats relacionades amb la sortida: els alumnes van tornar sols a l’exposició per dibuixar in situ les peces de Moore amb diferents procediments (grafit, sanguines, contés, pastels i fins i tot aquarel·les). També van dibuixar a l’aula les peces de guix que estaven realitzant a Volum i, per últim, van treballar en un format 100 x 70 per concretar un dels esbossos que havien fet.

Els resultats els heu pogut apreciar en l’exposició del vestíbul. Per al Departament artístic, les exposicions que s’ofereixen són una excusa fantàstica per treballar, tal com veieu, diferents objectius de les matèries de modalitat.


Així que, quan de cara al gener torneu a veure que els artístic tenen una sortida a la Pedrera per visitar una exposició sobre l’escultor Pablo Gargallo, no penseu que estan d’excursió, sinó més aviat que han canviat les quatre parets de l’aula i el projector per les parets d’una sala d’exposicions i la visió en tres dimensions d’obres que no sempre es poden gaudir reunides geogràficament en una ciutat i en un espai expositiu.

Departament d’Arts